Superfoods są obecnie w modzie i nie bez powodu. Żywność taka jak jagody goji zawiera potężną dawkę składników odżywczych, które mogą poprawić nasze zdrowie na wiele sposobów. Ale czym właściwie są jagody goji? I jakie są ich zalety? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć o tym niesamowitym superpożywieniu!
Czerwone klejnoty pełne witaminy C
W ciągu ostatnich kilku lat jagody Goji stały się coraz bardziej popularne w branży zdrowej żywności, ale czy wiesz, że te małe czerwone owoce pochodzą z gatunku rośliny pochodzącej z Chin? Uważa się, że roślina ta, Lycium barbarum, jest od wieków stosowana w celach leczniczych. Obecnie jagody goji są uprawiane w takich miejscach jak Tybet i Nepal oraz w niektórych częściach Europy, przy czym owoce zebrane w Chinach są nadal bardzo poszukiwane przez klientów, którzy cenią sobie ich naturalne właściwości. Jagody Goji można jeść suszone lub świeże, często używa się ich do produkcji nalewek, herbat, soków i win. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, te czerwone klejnoty dostarczają mnóstwo antyoksydantów, polisacharydów i niezbędnych aminokwasów. Zawierają również więcej witaminy C niż pomarańcze i są szczególnie znane z dostarczania dużej ilości karotenoidów, takich jak beta-karoten. Dzięki swojej wszechstronności i szerokiej gamie korzyści, jagody goji naprawdę zyskały sławę na scenie zdrowej żywności – co czyni je jeszcze bardziej interesującymi teraz, kiedy wiemy, skąd pochodzą.
Korzyści płynące z jedzenia jagód goji
Jagody Goji to superżywność, po którą sięga wiele osób ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Zawierają imponujący zestaw witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają zwiększyć odporność, a nawet potencjalnie chronią przed chorobami związanymi z wiekiem. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego spożywanie jagód goji może poprawić stan zdrowia układu pokarmowego. Inne korzyści to lepszy wzrok, poprawa zdrowia serca i krążenia, zmniejszenie stanu zapalnego i poprawa funkcjonowania mózgu. Poza tym, że są pełne wartości odżywczych, jagody goji są łatwym sposobem na dodanie smaku i tekstury do każdego posiłku. Spróbuj dodać je rano do owsianki lub płatków śniadaniowych, dodać do sałatki lub dania na lunch albo dodać do lodów jako słodki przysmak wieczorem. Biorąc pod uwagę tak wiele pozytywnych skutków dla Twojego samopoczucia, nic dziwnego, że te małe owoce stały się tak popularne. Jedzenie jagód goji może być tym, czego potrzebujesz!